4ο Πανελλήνιο Θεατρικό Καλοκαιρινό Σεμινάριο
Λίμνη Ν. Πλαστήρα
9 – 15 Ιουλίου 2007
“δρυάδες 2007”
“ όταν το μισό πορτοκάλι…
βρήκε το….
άλλο μισό”
Το 4ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Θεάτρου στη Λίμνη Ν. Πλαστήρα “δρυάδες 2007” ολοκληρώθηκε την Κυριακή 15 Ιουλίου. Μέσα από την αναζήτηση γνώσεων, εμπειριών και αισθημάτων, οι συμμετέχοντες και δάσκαλοι έφτασαν στον σκοπό του τίτλου του σεμιναρίου ανακαλύπτοντας ο καθένας το άλλο μισό του πορτοκαλιού στο μαγευτικό τοπίο της Λίμνης.
Ξάφνιασμα ήταν η φετινή έναρξη του σεμιναρίου τη Δευτέρα 9 Ιουλίου με τραγούδια και αφηγήσεις για τον έρωτα από τις γυναίκες των πολιτιστικών συλλόγων Νεοχωρίου και Σοφάδων, για τους δασκάλους, τους συμμετέχοντες, τους επίσημους καλεσμένους και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που την παρακολούθησαν. “Φάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι” αρχαιοελληνικό έθιμο και μετά τσίπουρο και παραδοσιακοί μεζέδες καθώς και πίτες. Η παρουσίαση έγινε από την Κατερίνα Σταθοπούλου και τον Βασίλη Ντούλια.
Οι εργασίες του Σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που ακολούθησε περιλάμβαναν τρία εργαστήρια (1ο αίθουσα κόκκινη, 2ο αίθουσα ήλιου, 3ο αίθουσα χρωμάτων) όπου δίδαξαν:
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1:
Η Σωτηρία Λεονάρδου, ηθοποιός – συγγραφέας
“συμπόσιο με το συμπόσιο”
Συζήτηση φιλοσοφική, έρευνα που γίνεται θεατρική πράξη μέσα από το συμπόσιο του Πλάτωνα. Το σώμα και η φωνή γίνονται εκφραστικοί φορείς του λόγου.
Η Σωτηρία Λεονάρδου με το βάρος και την ελαφράδα ενός εξωτικού, με ρίζες αρχέγονες αλλά και σημερινές, έφτασε την ομάδα της στο ……..συμπόσιο.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2:
Ο Λάζαρος (Λάκης) Κουρετζής παιδαγωγός – σκηνοθέτης – συγγραφέας
η Αφροδίτη Παρζακώνη, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού
“η Ερωτική Εικόνα ενός πορτοκαλιού”
Η δραματική ΕΙΚΟΝΑ της ΚΙΝΗΣΗΣ και ο ΛΟΓΟΣ
(μια πρώτη προσέγγιση)
Η Ερωτική Εικόνα ενός πορτοκαλιού.
Η διαλεκτική σχέση κίνησης και λόγου, σώματος και ψυχής, θέασης και δράσης μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τις αντι-θέσεις και τους ΜΥΘΟΥΣ που καταλήγει σε “ Σκηνική Εικόνα ”.
Τελικά τι είναι αυτό που σου λείπει ;
Το 2o εργαστήριο ξάφνιασε με την παρουσίαση ενός πρωτοποριακού θεατρικού happening “Η Άρια της Αφροδίτης”.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3:
Η Δήμητρα Λαμπρέτσα, σκηνογράφος – ζωγράφος
Ο Θωμάς Χάρμπας, καραγκιοζοπαίκτης
Ο Σπύρος Μπουντούρης, εμψυχωτής θεάτρου
“οδοιπορικό εικαστικής δημιουργίας”
Εργαστήριο εικαστικής δημιουργίας με συνοδοιπόρο-σύμμαχο τη φύση.
Αναζήτηση όμοιων αλλά και αντιθέτων στοιχείων της φύσης που η ένωσή τους θα οδηγήσει στην αρμονία.
Το φως της σκιάς.
Το θέατρο με εικαστική ματιά.
Χρώματα, σκιές, θέατρο, το πορτοκάλι… Λίμνη Πλαστήρα.
ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:
Η Λήδα Πρωτοψάλτη, Ηθοποιός – δασκάλα θεάτρου και ο Καρδιτσιώτης ηθοποιός Ηλίας Κατέβας.
“ανίχνευση – υποκριτική”
Διδάχθηκε με μοναδικό τρόπο σε καθένα από τα εργαστήρια χωριστά και προκάλεσε συγκίνηση η υποκριτική ικανότητα των δυο αυτών εργατών του θεάτρου, οι οποίοι χάρηκαν και απόλαυσαν όλα τα δρώμενα του σεμιναρίου.
Ο Σπύρος Μπουντούρης, εμψυχωτής θεάτρου. Δίδαξε Contact Improvisation και το εργαστήριο “η φύση με θεατρικό βλέμμα” σε καθένα από τα εργαστήρια χωριστά.
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:
Εισηγήσεις έκανε με ιδιαίτερο τρόπο ο Ηρακλής Λογοθέτης,
κριτικός θεάτρου – συγγραφέας
“έρωτας και νύχτα”
Μια θεατρική περιήγηση που γίνονταν κάθε νύχτα στη συγγένεια της ερωτικής εκμυστήρευσης και του νυχτερινού τοπίου όπως την αντιλαμβάνονται σπουδαίοι συγγραφείς από τον Σοφοκλή και τον Σαίξπηρ ως τον Λόρκα και τον Τσέχωφ: εκεί όπου η μαγεία της νύχτας συναντά
τα μάγια του έρωτα…. Η μοναδικότητα της ικανότητας του λόγου του διανοούμενου της τέχνης, έκανε μοναδικό και τον ερχομό της νύχτας.
Παράλληλα λειτούργησαν δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης.
- Τοξοβολία – ποδήλατο λίμνης – ποδήλατο βουνού. Υπεύθυνος ήταν ο Δημήτρης Χαραλαμπίδης.
- Επίσκεψη στο βοτανικό κήπο. Υπεύθυνος ξενάγησης Δημήτρης Παπαντώνης.
- Επίσκεψη στο Μουσείο ‘Ν. Πλαστήρας’. Ξενάγηση από τον Παναγιώτη Νάνο.
- Ντόπιοι καλλιτέχνες χάρισαν σε όλους μοναδικές μουσικές βραδιές. Ήταν εκεί οι Φάνης Οικονόμου (κιθάρα-τραγούδι), Ντίνος Οικονόμου (μπουζούκι-τραγούδι), Θωμάς Λάππας (μπουζούκι-φωνή) στην “ τα κατά Μάρκον…” βραδιά. Ο Γιώργος Κουτής (κιθάρα-βιολί-τραγούδι), Ιωάννα Παπαγεωργίου (τραγούδι), Στέφανος Κατσάρας (κουτάλια-ποτηράκια), Σπύρος Μπουντούρης (κρουστά), στην βραδιά “…μελωδίες σε κουτί”
- Απόγευμα “γεύσεις και αρώματα” παρέα με zicaffe και την παρουσίαση των χαρακτηριστικών από τον Αντώνη Γαλανόπουλο του καφέ που ήταν χορηγός του σεμιναρίου.
Το βράδυ της 14ης Ιουλίου, τα μέλη όλων των εργαστηρίων, παρουσίασαν με ιδιαίτερη επιτυχία δρώμενα, στους καλεσμένους της διοργάνωσης.
Αυτή η τελευταία βραδιά του σεμιναρίου – με θέμα τον έρωτα – κορυφώθηκε με το Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη, στον Αρχάγγελο που η ζωή του, ψυχή, καρδιά και φωνή, χαρακτηρίστηκαν και ξεχώρισαν για την “καθαρότητά” τους. Ποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτό δεν είναι η αληθινή έκφραση του έρωτα;
Επίσημη καλεσμένη ήταν η σύζυγός του Ουρανία Ξυλούρη.
Το Θεατρικό Εργαστήρι Καρδίτσας τιμά για δεύτερη φορά αυτόν τον άγγελο, μαντατοφόρο μιας άλλης εποχής. Ο Ηρακλής Λογοθέτης είπε για τον Νίκο Ξυλούρη: “Η φωνή του Νίκου Ξυλούρη για την εποχή του 70 ήταν ένα φωτεινό ορόσημο. Υπάρχουν πολλές φωνές που όταν χάνεται το φυσικό σώμα από όπου εκπορεύονται γίνονται φωνές αρχείου, αποπνέουν ένα άρωμα ξεθυμασμένης νοσταλγίας. Με τη φωνή του Ξυλούρη αντίθετα, συμβαίνει αυτό το παράδοξο να γίνεται κάθε μέρα πιο ζωντανή, πιο ρωμαλέα, πιο παρούσα τόσο που μας απαγορεύει την νοσταλγία αυτή η έντονη παρουσία. Φαίνεται ότι πολλά αρμενάκια χάνονται, το αρμενάκι του Ξυλούρη ξεκίνησε για της Αχερουσίας τα μαύρα νερά και ίσως να μην έφτασε ποτέ. Έτσι τουλάχιστον νιώθουμε αυτή την φωνή που συνέχεια ξαναγυρίζει ολοένα και θαλερότερη και μας συνοδεύει τώρα και για πάντα.”
Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Σπύρος Μπουντούρης είπε: “Αφιερώνουμε στον άγγελο τον μαντατοφόρο ενός άλλου τρόπου ζωής
σ` αυτόν που ερχόταν από το βαθύ Βυζάντιο
σ` αυτόν που ήταν φλέβα σπάνιου μεταλλεύματος
σ` αυτόν που στη φωνή του κατοικούσαν οι αρχαίοι μουσικοί τρόποι, οι βυζαντινές κλίμακες και οι δρόμοι της ανατολής
ναι σ` αυτόν που δίνει σε μας ελπίδα……… ”
και της απένειμε αναμνηστικό για αυτή τη ξεχωριστή βραδιά και η ίδια με μεγάλη συγκίνηση μίλησε για τον Νίκο Ξυλούρη και έδωσε τις ευχαριστίες και τις ευχές της στην Οργανωτική Επιτροπή ( η Ουρανία Ξυλούρη καθώς και όλη η οικογένεια είναι φίλοι με τα μέλη του Εργαστηρίου), τους δασκάλους και τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου. Θερμές ευχαριστίες επίσης απηύθυνε στους μουσικούς που πλαισίωσαν αυτό το αφιέρωμα, Αντώνη Μπιλανάκη (λαγούτο-τραγούδι) – εκπρόσωπο του συλλόγου Κρητών Καρδίτσας, Γιώργο Ξάνθη (κιθάρα-τραγούδι), και στα δύο μέλη της Καρδιτσιώτικης Μουσικής ομάδας ‘χρôες’ Γιάννη Μπάτρα (πιάνο) και Αναστασία Μαρκαντώνη (τραγούδι). Στο αφιέρωμα επίσημοι καλεσμένοι που παραβρέθηκαν, ήταν Χρήστος Σουφλιάς ως εκπρόσωπος του Υφυπουργού Παιδείας κ. Σπύρου Ταλιαδούρου, Γιάννης Σβάρνας – Αντινομάρχης, Δημήτρης Αρχοντής – Νομαρχιακός Σύμβουλος, Βασίλης Διαμαντής – Αντιδήμαρχος Δήμου Νεβρόπολης και Αρετή Σουφλιά – Προϊσταμένη Α’ Γραφείου Πρωτοβάθμιας. Κοντά στην οργανωτική επιτροπή ήταν ο Δήμαρχος Φώτης Παπαντώνης. Την παρουσίαση του αφιερώματος έκανε η Αργυρώ Πιοτογιαννάκη.
Στην απολογιστική συνάντηση
Οι φετινές δρυάδες έδωσαν σε πολλούς το έναυσμα να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους και τα αισθήματά τους. Ανάμεσά τους και ο Καρδιτσιώτης ηθοποιός Ηλίας Κατέβας που έγραψε: «Σ’ αυτό το γιορτάσι της φύσης καμιά καρδιά δεν αντέχει τη φυλακή της. Σπάει τα τείχη κ’ ορμάει να συναντήσει τις άλλες. Οι ‘δρυάδες’ μου σύστησαν αξιόλογους ανθρώπους που μαζί με το υπέροχο τοπίο θα μου μείνουν αξέχαστοι».
Ο Λάκης Κουρετζής είπε: «Είναι θετικά αυτά τα σεμινάρια να γίνονται. Είναι δύσκολο από τους μαθητές να αποδεχτούν τις ιδιαιτερότητες των δασκάλων. Αυτό αφορά το τι και όχι το πώς των πραγμάτων. Μέσα από το εφήμερο του θεάτρου να συναντήσεις το άπειρο. Τι είναι γνώση τι είναι μάθημα» και ακόμη, «αν σε ρωτήσει κάποιος για μένα πες του πως ήμουν εδώ».
Ο Ηρακλής Λογοθέτης είπε: «Το θέατρο είναι συνεργείο απεντομόσεως, τα παράφωνα τραγούδια αυτά είναι που ταράζουν τα αυτιά, που ταράζουν συνειδήσεις. Δεν είναι ο στόχος η γνώση αλλά η μετάδοση ατμόσφαιρας και εμπειριών, το οποίο έγινε με τον καλλίτερο τρόπο, δίνοντας αφορμές. Βρήκα πολλά θετικά, ζεστή ατμόσφαιρα, κέφι, τέλεια οργάνωση και πολύ καλή επιλογή διδασκόντων».
Η Σωτηρία Λεονάρδου είπε: «Ανεβασμένη ήταν η στάθμη ανθρώπων και δρωμένων και υπήρχε καλή διάθεση. Με ενθουσίασε η διαδικασία της έναρξης».
Στην επιτυχία του σεμιναρίου συνέβαλαν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης των ξενοδοχείων Αγνάντι & Ανατολή καθώς και το προσωπικό τους που με το χαμόγελο, την συνέπεια και την διάθεση της συμμετοχής έδειξαν τι σημαίνει φιλοξενία, όπως και οι κάτοικοι της περιοχής με την παρουσία τους αλλά και την αφιλοκερδή διαθεσιμότητά τους, καθώς και ο δήμαρχος Φώτης Παπαντώνης που ήταν στο πλευρό της οργανωτικής επιτροπής καθ` όλη την διάρκεια της οργάνωσης . Σημαντική ήταν η στήριξη των επιχειρήσεων που βοήθησαν οικονομικά το σεμινάριο.
Η λήξη του σεμιναρίου έγινε την Κυριακή 15 Ιουλίου μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και ενθουσιασμού και ευχαριστίες για την άρτια οργάνωση, με την απαίτηση – πρόταση όλων των συμμετεχόντων προς την οργανωτική επιτροπή (Σπύρος Μπουντούρης, Απόστολος Τσαρουχάς, Στέφανος Κατσάρας, Έλσα Θεοδωρίδου, Αργυρώ Πιοτογιαννάκη) “του χρόνου το Γενάρη στα ίδια μέρη να ξανά βρεθούμε με το 1ο Πανελλήνιο Χειμωνιάτικο Σεμινάριο Θεάτρου “αμαδρυάδες 2008” τέλη Γενάρη’’.
Οργάνωση: ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
σε συνεργασία με : Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιότιδος & Φαναριοφερσάλων, Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Θεσσαλίας, Δ΄/νση Π΄/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Καρδίτσας, ΔΕΤΑΚ, ΑΝΚΑ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ν. Καρδίτσας, Δήμο Καρδίτσας, Δήμο Ν. Πλαστήρα, Δήμο Νεβρόπολης Αγράφων, Σύλλογος Κρητών Καρδίτσας, Πανελλήνιο ΔΙΚΤΥΟ για το Θέατρο στην εκπαίδευση.
Υπό την αιγίδα του ΥΠΕΠΘ
Χορηγοί:
Zicaffe, Τυπογραφείο ‘Δημιουργία’, Βιβλιοπωλείο ‘Προμηθέας’,
Κάβα ‘Σφέτσιου’, Κάβα ‘Μαρία Ηλ. Τσαρούχα’
‘del corso café’, ‘Μαργαρίτα café’
Δημιουργικό Εργαστήριο ‘Θαυματρόπιο’ – Νίκος Κωτούλας
Θεατρικό Εργαστήρι Καρδίτσας Εκπαιδευτικών
Γ. Καφφέ 26, 431 00 Καρδίτσα
κιν.: 6974 958683, τηλ. : 24410 23025
ιστοσελίδα: www.theatrokar.gr
ηλεκτρ. διευθ: [email protected]