Ο Νίκος Αρμάος
γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θέατρο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως ηθοποιός, σε θιάσους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Δίδαξε υποκριτική στη Σχολή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και διδάσκει σκηνοθεσία στο τμήμα θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ίδρυσε το 1978, τη “Θεατρική Συντεχνία” και το 1982 τη “Διεθνή θεατρική Συνάντηση” στην Αθήνα. (Ετήσιο Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ. στο θέατρο “ΑΒΕΡΩΦ”).
Από το 1979 ασχολείται επαγγελματικά με τη σκηνοθεσία και συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, δημοτικά περιφερειακά Θέατρα και ελεύθερους θιάσους, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, όπου και σκηνοθέτησε πέντε έργα στην Πολωνία και στην Ολλανδία.
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας από το 1986 έως το 1989 και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας από το 1992 έως το1998.
Στην Ελλάδα σκηνοθέτησε πάνω από 50 θεατρικά έργα.
Ανέβασε σχεδόν όλα τα θεατρικά είδη: αρχαίο δράμα, κλασσικό ρεπερτόριο, σύγχρονους δραματουργούς, Έλληνες και ξένους. (Ευριπίδη, Αισχύλο, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Μπεν Τζόνσον, Γκολντόνι, Μπεναβέντε, Μπρέχτ, Άλμπι, Ιονέσκο, Λόρκα, Ντ. Τόμας, Ρουτζάντε, Μπέργκμαν, Μισίμα, Φρίς, Κορνάρο, Χορτατζή, Καπετανάκη, Μακρυγιάννη, Καμπανέλη, Κεχαΐδη κ.τ.λ.)
Επίσης έχει οργανώσει και σκηνοθετήσει διάφορα θέματα: “πεφόρμανς”, θεατρικά αναλόγια, multi media, δρώμενα και μεγάλες εορτές (παράδοση φλόγας Ολυμπιακών αγώνων, Παναθηναϊκό Στάδιο 1988).
Αλκυόνη Παπαδάκη
Γεννήθηκα στο Νιο Χωριό, πολύ κοντά στα Χανιά. Ο πατέρας μου ήταν δάσκαλος. Η μάνα μου, ονειροπόλα… Όσο ήμουνα παιδί, η οικογένειά μου περνούσε δύσκολες έως τραγικές καταστάσεις. Έτσι, αναγκάστηκα να ψάχνω από τότε τα μονοπάτια της φυγής. Εκείνη την εποχή μιλούσα με τα δέντρα, τις κάργιες που φώλιαζαν στα κυπαρίσσια του κήπου μας, τους θάμνους και τις πέτρες. Μου άρεσε, ακόμη, να φέρνω στο μυαλό μου διάφορες λέξεις και ν ανακαλύπτω το χρώμα και τη μυρουδιά τους. Τελείωσα τη Γαλλική Σχολή κι ύστερα ήρθα στην Αθήνα με τ όνειρο ν αλλάξω τον κόσμο. Άρχισα τις επαναστάσεις και τις ανατροπές και το μόνο που κατάφερα ήταν να σπάω συνεχώς τα μούτρα μου. Ευτυχώς που όλα έγιναν έτσι ακριβώς όπως έγιναν. Χαλάλι. Είδα, έμαθα κι ένιωσα τόσα πολλά! Όταν κατάλαβα πως δεν μπορούσα ν αλλάξω τον κόσμο, είπα: εντάξει, θ αλλάξω τον εαυτό μου. Πολύ το διασκέδασα που την πάτησα κι εκεί. Τελικά σκέφτομαι, προς το παρόν δηλαδή γιατί πάντα το ψάχνω, πως επανάσταση είναι να χεις τα μάτια της ψυχής σου ανοιχτά• να επιμένεις, ν αγαπάς τη ζωή και να φροντίζεις να μην τη μολύνεις με το πέρασμά σου. Όσο για το γράψιμο, έγραφα από παιδί. Το πρώτο μου γραφτό ήταν ένα ραβασάκι στο Θεό. Η αλήθεια είναι πως, όταν μεγάλωσα αρκετά, έκανα φιλότιμες προσπάθειες να μην μπλεχτώ στα γρανάζια της λογοτεχνίας. Φοβόμουνα μήπως κάποια μέρα αυτή η ιστορία με καπελώσει. Μάταιος κόπος! Φαίνεται πως μερικοί γεννιούνται με τούτη την περίεργη διαστροφή στο κεφαλάκι τους. Τουλάχιστον με παρηγορεί το γεγονός, πως το καπέλο μου δε μου κρυψε ποτέ τα μάτια και τ αφτιά μου.
(2015 ) Θα ξανάρθουν τα χελιδόνια
(2013) Σ΄ένα γύρισμα της ζωής, Καλέντης
(2011) Τι σου είναι η αγάπη τελικά…, Καλέντης
(2009) Αν ήταν όλα… αλλιώς, Καλέντης
(2007) Το ταξίδι που λέγαμε…, Καλέντης
(2005) Στο ακρογιάλι της ουτοπίας, Καλέντης
(2004) Ξεφυλλίζοντας τη σιωπή, Καλέντης
(2004) Το τετράδιο της Αλκυόνης, Καλέντης
(2003) Στον ίσκιο των πουλιών, Καλέντης
(2001) Βαρκάρισσα της χίμαιρας, Καλέντης
(1999) Σαν χειμωνιάτικη λιακάδα, Καλέντης
(1997) Οι κάργιες, Καλέντης
(1995) The Colour of the Moon, Καλέντης
(1995) Αμάν, αμάν, Καλέντης
(1995) Το χρώμα του φεγγαριού, Καλέντης
(1993) Σκισμένο ψαθάκι, Καλέντης
(1991) Die Farbe des Mondes, Καλέντης
(1989) Η μπόρα, Καλέντης
(1988) Το κόκκινο σπίτι, Καλέντης
Η Βίκυ Τσιανίκα, γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.
Σπούδασε Θεατρολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας.
Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Συμβουλευτική Ψυχολογία. (Q.C.F)
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σε πιστοποιημένο κολέγιο, Δραματοθεραπείας, Χοροθεραπείας, Art Therapy, Δημιουργικής Γραφής.
Έχει πτυχίο Δημοσιογραφίας.
Γράφει σενάρια για ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ τα οποία παρουσιάζει η ίδια ( ΕΤ1, ΝΕΤ, σειρές, όπως “ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ”, ΕΤΣΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ” κλπ).
Εργάζεται στην ΕΡΤ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, 22 συνεχόμενα έτη, παρουσιάζοντας εκπομπές πολιτιστικού, καλλιτεχνικού και ψυχολογικού ενδιαφέροντος. Σήμερα έχει ραδιοφωνική εκπομπή 12-2 κάθε βράδυ με τίτλο” από το Κοχύλι στο Μαργαριτάρι”.
Εργάστηκε ως Θεατρολόγος-ψυχοεκπαιδευτρια σε σχολειά (δήμου Ηρακλείου 180 παιδιά).
Έχει σκηνοθετήσει θεατρικά έργα (σε δημοτικές θεατρικές ομάδες), έχει γράψει θεατρικά έργα ανέκδοτα και έχει παρουσιάσει υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Φωκίδας το θεατρικό έργο “το μαγαζάκι” το οποίο και σκηνοθέτησε.
Έχει γράψει και εκδώσει δύο βιβλία, “ο θλιμμένος φλαουτίστας” και η “πεφταστέρι”.
Έχει και δημιουργεί ομάδες ψυχοεκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.
Είναι εθελόντρια στην “ΠΡΑΞΙΣ”.
Αναλαμβάνει και έχει ατομικές ψυχοεκπαιδευτικές συνεδρίες.
Ο Σπύρος Μπουντούρης, Καρδιτσιώτης, καθηγητής, σκηνοθέτης, εμψυχωτής θεάτρου στο Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας “τέχνης παίδευσις” και ηθοποιός.
Σπούδασε Φυσική Αγωγή, Θέατρο, Μουσική και Κίνηση. Ακόμη Jaques Dalcroze, Theatre Complicite , την μέθοδος Tadasi Suzuki, contact improvisation, φωνοθεραπεία, Devised Theatre, ξιφασκία, θεατρικό παιχνίδι και τεχνικές του Drama-therapy. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου “θέατρο στην εκπαίδευση”. Το 1995 έως το 1998 ήταν μέλος του θεατρικού εργαστηρίου του Δήμου Μοσχάτου. Επί ένα (1999) χρόνο δίδαξε Θέατρο στον Δήμου Καρπενησίου, όπου ανέβασε την παράσταση “Ερωφύλη” του Χορτάτση . Δημιούργησε πρωτοποριακά το 2000 έναν πυρήνα επιμόρφωσης για την τέχνη του Θεάτρου, μέσα από την λειτουργία ενός Θεατρικού Εργαστηρίου που λειτουργεί σε ετήσια βάσει στην Καρδίτσα. Είχε την γενική επιμέλεια του CD «Λογοτεχνία της φύσης» (2003), στο οποίο μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Εκπ/κών με τη δική του διδασκαλία και δραματουργική καθοδήγηση απάγγειλαν επιλεγμένα λογοτεχνικά αποσπάσματα, το οποίο παρουσιάστηκε και ως θεατρικό δρώμενο. Είναι μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Ερασιτεχνικού Φεστιβάλ Θεάτρου Καρδίτσας από το 2001. Ήταν στην οργανωτική επιτροπή της 3ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης Θεάτρου που έγινε στην Αθήνα το 2003 και τη 2η Διεθνή Θερινή Κατασκήνωση στις Σπέτσες που οργανώθηκαν από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Αττικής και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση. Ίδρυσε το 2003 το θεατρικό εργαστήρι των εκπαιδευτικών Ν. Καρδίτσας, στο οποίο είναι Πρόεδρος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής και εμψυχωτής, που μετονομάσθηκε το 2007 σε Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας “τέχνης παίδευσις” και λειτουργεί πρωτοποριακά για όλες τις ηλικίες. Παρουσίασε το εργαστήριο “η φύση με θεατρικό βλέμμα” στην 4η Διεθνή Συνδιάσκεψη Θεάτρου στην Αθήνα το Μάρτη του 2004 , το οποίο δίδαξε σε πολλά Περιβαλλοντικά Κέντρα, και στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο βόλο τον Μάιο του 2004, αλλά και σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της Πανελλήνιας Θερινής Κατασκήνωσης Θεάτρου – Συμπόσιο Τέχνης “δρυάδες 2004 , 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 και 2012 ” όπου δίδαξε “η φύση με θεατρικό βλέμμα”, contact , ξιφασκία, σκηνοθεσία και τη μέθοδο ¨Suzuki. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της Πανελλήνιας Χειμερινής Κατασκήνωσης Θεάτρου – Συμπόσιο Τέχνης “αμαδρυάδες 2008,2009 και 2010”. Eίχε την γενική επιμέλεια και σκηνοθέτησε το δρώμενο “το ξύπνημα της Γαίας” που παρουσιάσθηκε στο ΚΠΕ Μουζακίου τον Δεκέμβριο του 2004. Είχε την Γενική Επιμέλεια , σκηνοθέτησε και συμμετείχε ως ηθοποιός στην Τελετή Έναρξης των Πανελλήνιων Αγώνων Πάλης “Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙ” που οργάνωσε το ΥΠΕΠΘ στην Καρδίτσα τον Απρίλιο του 2005. Σκηνοθέτησε την παράσταση “ο ισορροπιστής” το Μάιο του 2005 στην Καρδίτσα. Έγραψε και σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο “πρόβλεψη καιρού” (2006 σκηνοθετεί). To 2007 και παίζει το θεατρικό δρώμενο “αυλαία” που παρουσιάστηκε στην έναρξη του 23ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού
Θεάτρου στην Καρδίτσα. To 2009 σκηνοθετεί το θεατρικό δρώμενο “η βροχή” και την παράσταση “η γρίπη των καλικαντζάρων και τα εμβόλια του Αι Βασίλη”. To 2010 σκηνοθετεί το θεατρικό δρώμενο “δρυάδες- δρούν-δρώμενα” . Το 2011 σκηνοθετεί την παράσταση “ Συνέδριο συναισθημάτων -ενόψει κρίσης αξιών- ”, ενώ το 2012 τις παραστάσεις ‘‘γιατί’’ και ‘‘να ξαναγίνομε φτωχοί;’’. Μίλησε στα 2α «Πολυδούρεια 2009» για τον συνθέτη Γιώργο Τσαγκάρη στη Καλαμάτα “ Δεν προστίθεμαι Δεν αφαιρούμαι Δεν διαιρέθηκα”. Από το 2009 διδάσκει θεατρική αγωγή σε άτομα με ειδικές ανάγκες στο Θεοδωρίδειο Κέντρο “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” και σκηνοθέτησε την παράσταση «Ένα πουλί στην χώρα των γάτων», διάρκειας 45΄, η οποία παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2011 και στα πλαίσια του 28ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, τον Μάρτιο του 2012. Σκηνοθέτησε την θεατρική παράσταση «ΟΔΟΣ ΠΑΓΩΝΙΩΝ», στο πλαίσιο της 12ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας Σεπτεμβρίου 2012. Σκηνοθέτησε την θεατρική παράσταση “παραμυθοκλειδί” τον Δεκέμβριο του 2012. Είκοσι χρόνια διδάσκει σε σεμινάρια για την εκπαίδευση και το θέατρο. Σκηνοθέτησε στο μουσικό σχολείο Καρδίτσας την παράσταση – αφιέρωμα στο συνθέτη Γιώργο Τσαγκάρη ‘Μία η μουσική, ο άνθρωπος’ στα πλαίσια του 29ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, τον Μάρτιο του 2013. Αρθρογραφεί στον τύπο καλύπτοντας τα άρθρα του με δικό του φωτογραφικό υλικό. Ορειβάτης και στο χρόνο…